tiistai 22. lokakuuta 2019

Blowup vol 5 Korjaamolla, 12.10.2019

Koska Blogger rajoittaa tägien määrää per postaus, kolmen päivän festarit on  syytä raportoida kolmena eri postauksena. Nyt luet niistä kolmatta, joko alaspäin selaamalla tai järjestyksessä linkeistä löydät ensimmäisen ja toisen.


Nykypost 12.10.2019
Lauantain ja viimeisen festaripäivän korkkaa vinttilavalla Nykypost, joka yhdistelee äijä ja äänipöytä-meininkiä tunnustukselliseen runouteen ja videotaiteeseen, jossa sämplätään pätkiä musiikkivideoista ja telkkariohjelmista, jotka runoista päätellen aikanaan kuvittivat niin artistien kuin yleisönkin nuoruutta. Puhelaulu ei tunnu varsinaisesti hakevan yhteistä rytmiä konemusiikin kanssa, vaan keskittyy tekstiin. Ehkä juuri videomateriaali tuo mieleen, että Nykypost olisi jonkunlainen arkisen ankea peilikuva Möyhy-veikoista, vähemmällä kierteellä ja kielellä poskessa, vaikka lavalle onkin viritelty Pahkasian alttari. Musiikillisesti yhtymäkohdat jäävät vähäisemmiksi. Mieleen muistuu myös jonkun luonnehdinta postmodernista kerronnasta, jossa "kaikki osapuolet puhuvat toistensa ohi kohtaamatta". Voi sen kieltämättä näinkin esittää. Kuolema-duon rekvisiitaksi luulemani oksat paljastuvatkin kiinteäksi osaksi salin sisustusta, samoin kuin wickermanin mieleen tuovat lamput.
Nykypost, 12.10.2019
Äijä ja äänipöytä on seuraava kokoonpano myös päälavalla, jossa esiintyy Lustmord. Komeat visualisoinnit valkokankaalla savukiehkuroista liekkien ja kiviseinien kautta nebuloihin täyttävät lavan kyllä siinä määrin, ettei sinne fyysisempää showta kaipaakaan. Musiikin pitkäkestoiset matalat taajuudet kimpoilevat taas seinistä siinä määrin, että paikat jatsaavat hampaissa ja herää taas kysymys, onko vaunusali sittenkään juuri dronelle sopiva ympäristö, vaikka perinteisemmät bändisoittimet eivät siellä ihan kauheilta kuulostakaan. Murskaava drone ei sentään jää ainoaksi ulottuvuudeksi, vaan mukana on myös kuoroelementtejä ja rytmistä vaihtelua. Lopputulema on kaikkineen vaikuttava esitys.
Lustmord, 12.10.2019
Ahab seilaa vyöryviltä vuorenkorkuisilta aalloilta auringonkiloisiin suvantoihin ja takaisin, kuulostaen matkan varrella välillä hämäävästi Swallow the Sunilta ja toisaalta kuitenkin lähinnä itseltään. Kitaramelodiat ovat hyvin kauniita ja murinat tuntuvat lähtevän todella syvältä syöveristä. Kun tyvenen jälkeen myrsky räjähtää taas päälle, se todella räjähtää. Tunnelmakohdissa tosin tulee taas esiin se syöpä, että osa yleisöstä kuvittelee, että jokainen haluaa kuunnella heidän huudettuja kuulumisiaan niiden musiikin herkistelyhetkien sijaan.  Korjaamolla tapahtuma on vielä useamman rakennuksen alueella, niin että juorukerhoille riittäisi tilaa temmeltää muuallakin kuin soittavien bändien välittömässä läheisyydessä.
Ahab, 12.10.2019
Ahab, 12.10.2019

Rippikoulu on sillä välin sahannut ja laahannut menemään pienemmällä lavalla jo hyvän aikaa. Kolhoa ja kulmikasta on vanhan liiton kuolon meno, vaikka väliin varsin vauhdikasta.
Rippikoulu 12.10.2019
Vinttilavalla äänipöytää ja ääntä käyttää Lana del Rabies, jonka meno on päivän paria edellistä koneosaston esiintyjää rytmikkäämpää. Rytmikkyyden lisäksi meno on myös kaikkineen fyysisempää industrialia kalistimineen ja yleisön seassa liikkumisineen. Ranteiden viiltäminen ja yleisöön ryntääminen pääsi hätkähdyttämään kunnolla, vaikka ainahan sitä kaikenlaista ajattelee jo keikoilla nähneensä.
Lana del Rabies, 12.10.2019


Eyehategod kuulostaa tänään hiukan painavammalta kuin eilen, mutta edelleen yhtä hilpeältä. Jo kertaalleen nähtynä sen showsta tulee kuitenkin melkoinen osa uhrattua väsyneiden jalkojen alttarille. Enkä jaksanut edes käydä lähempänä lavaa katsomassa, onko laulaja oikeasti niin paljon Pate Mustajärven näköinen kuin eilispäivänä kaukaa näytti...
Eyehategod, 12.10. 2019
LLNN se painavalta ja ruhjovalta kuulostaakin, yhdistellen konesoundia ja perinteisempiä bändisoittimia. Tässä vaiheessa iltamaa alkaa kuitenkin väsyneiden jalkojen alttari vaatia lisää uhrauksia, kuten esimerkiksi paluuta Turkuun, joten hyvästi jää.

LLNN, 12.10.2019
LLNN, 12.10.2019

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti